Skiferien på Hafjell

Smukke Hafjell i Norge

For nogle år siden blev der offentliggjort en undersøgelse, som viste, at danskerne virkeligt har spenderbukserne på, når det handler om udstyr til skiferien. Danskerne bruger i gennemsnit mange flere penge på skitøj og -udstyr end alle andre europæere, som godt kan lide at stå på ski. Jeg kan ikke huske beløbet, vi bruger, men det var ret mange penge. Og det er lidt sjovt at tænke på. Danmark er jo egentlig ikke et land, der kendetegnes ved sne og skipister. Lidt langrend kan det måske blive til i de dage, hvor der ligger sne. Så set i sammenligning med nordmændene eller svenskerne, så må vores årlige skiferie her være noget, vi vægter meget højt, siden store dele af vores tøjbudget bruges på det rigtige skitøj. Findes der en dansk familie – bortset fra min – som ikke tager på mindst én skiferie om året (når vi kan rejse – og ikke må blive hjemme på grund af pandemi)?

Hvorhen – Hafjell?

Hvor rejser vi så hen for at vise vores kunnen på løjperne og pisterne frem?

Mange danskere vælger at tage til Norge. En skiferie i Norge er da også skøn. Om vi tager til Hemsedal eller Hafjell som her eller et andet sted, er sådan ligegyldigt. Det, som vi gerne vil, er at få lov til at nyde de smukke landskaber. Vi vil gerne vise vores børn, at sne er sjovt, og at man kan få mange sjove timer væk fra en tablet eller en IPad. Både Hafjell og Hemsedal er nemlig meget børnevenlige skisteder. Der er mulighed for, at børnene kan lære at stå på ski. De kan kælke – og naturligvis kan vi også tage i den lokale svømmehal sammen med dem, hvis vi har brug for en dag, hvor alle kræfterne ikke skal bruges i sneen.

Aktiviteter på en skiferie

Og hvad laver vi så deroppe under en skiferie? Ja, naturligvis handler det om, at vi står på ski. Men vi får også mange andre gode oplevelser. Det kan jo godt være, at vi bliver lidt ømme i benene af at stå på ski. Så en almindelig gåtur ud i landskabet kan være løsningen. Det er jo umuligt at blive indenfor, når solen skinner og skaber små krystaller i den fine, urørte sne. Man skal bare ud og nyde solen. Oplevelsen er befriende og energigivende. Intet er bedre. Og det er da vidunderligt at skulle købe en solcreme lige inden skiferien i Norge begynder, ikke?

Den må vi ikke glemme. Og heller ikke solbrillerne. Lyset, der kastes op fra sneen, kan nemlig være meget skarpt. Måske er det derfor, vi bruger så mange penge på at få det rigtige og det bedste skitøj og skiudstyr: Vi kan lide at boltre os i sneen, og vi gider ikke at ærgre os over, at der er én i familien, der går og fryser, eller bliver blændet af det skarpe lys. Vi gider ikke surmuleri. Det er en skiferie slet ikke gearet til. Nej, vi vil nyde at være sammen. I den friske luft. Vi vil lege sammen og skabe vores egen vidunderlige ferie, hvor vi får ny energi til at kunne komme igennem resten af den våde og grå vinter hjemme i Danmark. Vores naboer vil tage til Trysil har vi læst her – der er også lækkert!

Scroll to Top