Nervøsitet og uro

Crop face of person with brown eyes with fear on face looking at camera

Din ægtefælle er ret nervøs. Han har det med at sidde og vippe benet op og ned i lyntempo, når han sidder ved spisebordet. Han har også sådan en uro i kroppen. Der skal hele tiden ske noget: Enten så skal der ryddes op eller støvsuges. Eller han skal spille på sin lille ukulele. Irriterende at høre på. Men hvis det får ham til at slappe af, så I kan føre en almindelig samtale om dagens begivenheder, så vil du være glad – og acceptere, at der spilles på ukulele! Men når der er blevet spillet, og ukulelen er blevet sat på plads, så går der ikke mere end en halv time, så kan du mærke hans nervøsitet igen.

Urolig og anspændt

Der bliver igen vippet med benet. Han rejser sig og sætter sig hele tiden. Vandrer rundt i huset for at tjekke, at alt er ok. Når du så spørger ham, om hvad han tænker på, så får du det besynderlige svar: ”Ingenting. Intet noget specielt.”

Du ved godt, at han tænker. Og du ved også, at han måske har tankemylder. Der er sket så meget i hans liv her på det sidste, så det er vel naturligt? Jo, det kan sagtens være sagen. Men, at I – resten af familien – skal leve med et nervøst menneske, som næsten kommer til at ødelægge timer, der skulle være hyggelige for jer alle, med sin nervøsitet, er ikke retfærdigt. Og du har måske en lille skyldfølelse over, at du ikke kan gøre noget. Så måske bør du gøre noget meget drastisk for jer begge to? Det kunne være, at du skulle insistere på, at din ægtefælle kommer i terapi. Måske skal du også selv i terapi. Din skyldfølelse er jo ved at blive til et problem. Det kan mærkes på jeres forhold til hinanden: I fjerner jer mere og mere fra hinanden. Men hvilken form for behandling skal du foreslå din ægtefælle?

Metakognitiv terapi kan være svaret

Et godt forslag er metakognitiv terapi – https://heypeople.dk/metakognitiv-terapi/. Det er en ret ny form for terapi i Danmark. Men den vinder frem, fordi den er effektiv. Og den kan hjælpe på mange forskellige former for psykisk forstyrrelse: Nervøsitet, konstant skyldfølelse, mv. Den kan også hjælpe mennesker i alle aldersgrupper. Den kan udføres online – eller i grupper. Det behøves ikke altid at være individuel terapi, et menneske har brug for. Der findes en del behandlere, der kan udføre metakognitiv terapi i København, og jeg vil anbefale, at du prøver at tale med dem om jeres problemer.

Brug de bedste i branchen

Du vil hurtigt kunne finde en behandler, som du og måske også din partner, vil kunne få tillid til. For det handler om tillid. Der skal være tillid imellem dig/jer og behandleren. Ellers spilder I jeres tid – og behandlerens! Tjek gerne Heypeople.dk
Nu spørger du sikkert om, hvad metakognitiv terapi egentlig er. Ja, det er en terapi, der bygger på øvelser, der lærer dig at styre dine tanker væk fra det, der gør dig nervøs eller fylder dig med skyld. Du lærer at fokusere på andre tanker, som giver dig glæde eller som beroliger dig.

Scroll to Top