Nakkeproblemer

Hele mit liv har jeg haft problemer med nakken. Eller rettere: Så længe jeg kan huske, har jeg haft nakkesmerter. Jeg har været hos adskillige, forskellige læger og terapeuter, men det hjalp lige lidt.
Det var egentlig ikke før end, jeg fik lavet et røgten billede af min ryg og nakke, at lægerne fandt ud af, hvad der er galt: En medfødt ’bygningsfejl’ i rygsøjlen, eller rettere i nakken. Hvirvlerne sidder for rankt, hvis jeg kan sige det på den måde. Nakkens hvirvler sidder normalt i en kurve. Det gør mine ikke. Det ser mere ud, som om de er sat på en stiv stang. Ligesom perler på et stykke ståltråd.

Hjælp at få i Aalborg

Det betyder, at jeg har haft svært ved at være fleksibel i nakken. At dreje hovedet til højre eller venstre har været et problem. Ikke sådan at forstå, at jeg ikke kan dreje eller nikke med hovedet. Jeg kan bare ikke dreje det tilstrækkeligt.

Da lægen så røngtenbilledet, henviste han mig til en fysioterapeut i Aalborg: https://vejgaardfys.dk/

Jeg forstod egentlig ikke, hvorfor han ville have mig til en fysioterapeut, men lægen forklarede mig, at problemet, jeg har, ikke kan opereres, og at efterhånden som jeg bliver ældre, vil nakkesmerterne forværres, hvis jeg ikke lærer at bruge musklerne rigtigt. Det gav lidt mening. Hvad mente han med, at smerterne vil forværres? Jo, fordi jeg kompenserer andre steder i min krop, fordi jeg har svært ved at dreje hovedet, kan det føre til smerter i ryggen eller skuldrene. Det kunne også føre til hovedpine. Det gav rigtig god mening. Jeg havde aldrig tænkt på det der med, at man kompenserer andre steder i kroppen for at undgå smerter. Lidt lige som svinkeærinderne, man finder på, inden man kommer i gang med den sure pligt – fx rengøringen derhjemme!
Kompensationen, man foretager for smerterne, man har, kan jo føre til smerter andre steder. Logisk.

Kroniske smerter – nej tak

Hans anbefaling var derfor, at jeg lærer at bruge musklerne i nakken og skuldrene på en måde, så de nakkesmerter, jeg havde, kunne formindskes. På den måde ville det være muligt, at jeg lærer at holde smerterne væk og samtidigt undgå at få ondt i ryggen eller skuldrene. At leve med kroniske smerter er bare ikke værdigt, vel?Lægen advarede mig, dog også om, at jeg nok må være forberedt på, at nakkesmerterne ikke vil fortage sig helt. Men nedsat forbrug af smertestillende midler vil absolut være en gevinst.

Jeg fik en tid hos en fysioterapeut, som også kiggede på røgten billedet. Han var helt enig med min læges forslag. Han ville dog gerne have lov til at starte med nogle massagebehandlinger, inden vi kom i gang med et egentligt træningsprogram. Han kunne nemlig mærke, at mine muskler var fuldstændigt stenhårde af spændingerne, jeg lavede. Efter nogle sessioner med massage i nakken begyndte musklerne lige så stille at slappe af. Det kunne jeg mærke. Jeg blev ligesom mere medgørlig, og smerterne formindskedes. Da vi havde nået et punkt, hvor fysioterapeuten kunne mærke, at musklerne var ’medgørlige’, begyndte vi et træningsprogram, hvor jeg lærte at bruge mine muskler på en anden måde. Det var ikke smertefuldt. Det var heller ikke svært.

Scroll to Top