Megafoner og høretelefoner

Jeg er professionel musiker. Det betyder, at jeg ofte er i studiet, når nogle nye bands skal have lidt hjælp til en indspilning. Det er svært for dem sommetider at kunne møde til de tider, hvor de skal, hvis de vil optage et track. Det kan være kl. 2 om natten, at de får en tid i studiet. Og så er det klart, at ikke alle altid kan møde op. Nogen er faldet i søvn, andre arbejder. Så træder jeg ind og hjælper dem videre, så de kan afprøve deres drøm.

Udgive musik

Der findes utroligt mange små bands med drømme om at få lavet en udgivelse, der hitter. For de fleste bliver det aldrig til noget. Men blandt dem er der nogle virkeligt dygtige musikere, som kunne få et hit, hvis de havde et band, hvor samspillet fungerer.
Det er ofte meget sjovt at iagttage dem den allerførste gang. De kommer ofte med den her rockstar attitude. Skriger deres selvfedme ud som via en megafon.

Høretelefoner

Den bliver hurtigt pillet ud af dem. Især når de får høretelefonerne på. De har set videoer af kendte bands, hvor de ser forsangeren stå med høretelefoner på, men de ved ikke, at alle musikere har dem på. Det isolerer lyden ud for dem, så de bedre kan høre, hvad der sker, når de spiller. De kan også blive lidt forskrækkede over at se vores mixere, som er meget store. Men anden gang, de kommer, så er der mere ro på.

Jeg kan godt huske det fra mig selv, da jeg kom ind i et musikstudie første gang. Dengang var det også med en attitude, som viste, at jeg er verdens bedste. Men man kommer hurtigt efter det. For ligesom ro på sig selv og allerede efter det første besøg er man ligesom mere klar over, at det handler om at spille og synge godt. Timerne, man har brugt på at skrive musikken og sangen og timerne, man har brugt på at øve nummeret, skal ikke bare smuldres væk i en attitude. Det hjælper dog, hvis man får en snak med en professionel musiker først. Ofte så vil det være med til at løsne lidt op for spændingen, man har i sin krop.

Det kan også godt være meget hårdt. Produceren kan være meget direkte. Han kan fx finde på at fortælle, at det eller det nummer dur bare ikke. Det er ikke godt nok. Det kan være skuffende at få at vide. Men tiden i studiet er kostbar, så der er ingen grund til, at vi spilder tiden med at forsøge med forskellige lappeløsninger. Fx at sætte ekko på. Når de nye bands så får hørt deres indspilning, samlet, så sker der ofte det, at de godt kan høre, at det stykke, de har spillet, ikke dur. Nogle bliver sure, men der er andre, som spørger, om de må komme tilbage, når de har forbedret på nummeret. Det er dem, der har mest ro på sig selv, der gør det. Selvfølgelig må de komme igen, når vi har tid. De skal bare møde op til tiden. Og de skal sikre, at de kan betale for studietiden. Nogle af dem er så parate, at de tager et kviklån gratis for at kunne betale.

Scroll to Top