Der er altid en regning

Selv helt små børn føler sorg, når de mister nogen tæt på og bliver stressede. De lærer, hvordan de kan udtrykke deres sorg ved at se på de voksne omkring dem. Efter et tab – og særligt efter at have mistet enten en mor eller far eller en søster eller bror – har børn brug for støtte, stabilitet og ærlighed. De har også brug for forsikring om, at de vil blive passet på. Som voksen kan du hjælpe dine børn i sorgprocessen ved at vise dem, at det er helt ok at være ked af det.

Vær ærlig!

Svar på barnets spørgsmål, så ærligt som du kan. Brug konkrete og enkle udtryk, når du forklarer forhold vedrørende dødsfald til barnet. Børn – og især små børn – kan komme til at bebrejde dem selv for, hvad der er sket, og du skal sørge for, at de ved, at intet af det er deres skyld.

Få professionel hjælp

Børn kan også have brug for stresscoaching ved et dødsfald i familien. Nogle gange er det ikke helt nok at have samtalen med en forælder.

Åben kommunikation vil bane vejen for, at barnet kan udtrykke sine følelser. Børn udtrykker sig tit gennem at fortælle en historie, gennem et spil og gennem at tegne. Opmuntr dem til at gøre det, og se efter tegn i disse aktiviteter på, hvordan de har det.

Hvad kan du ellers gøre:

 

  • Lad barnet deltage i begravelsen, hvis de udtrykker ønske om at være med.
  • Hav familiemøder, hvor I snakker om, hvordan det går med jer hver især.
  • Hjælp barnet til, hvordan det kan huske personen.
  • Hold barnets rutiner så meget som muligt.
  • Lad være med at sige ting som ”Bedstemor sover nu”.

Har du andre forslag til, hvordan du som voksen hjælper et barn gennem en sorgproces?

Scroll to Top