Behandling af angst for sygdom

Angst og depression hos ung mand

Kender du det der med, at du får en tanke. Den vil ikke forlade dig. Du bliver bange. Faktisk næsten skræmt til døden. Og så forsvinder tanken. Måske fordi din opmærksomhed bliver fanget af noget, der sker ude på gaden – eller fordi du hører et eller andet. Men den der tanke om, at du måske har en frygtelig sygdom, vender tilbage på et andet tidspunkt. Og det sker flere gange i løbet af de kommende dage. Tanken er der. Helt uforudseeligt. Der er slet ikke noget mønster i, hvornår tanken om, at du er syg dukker op. Du begynder at læse lidt mere om sygdommen – og ja, du mener da også, at du har nogle af symptomerne på sygdommen. Du lider af det, som bliver kaldt for sygdomsangst – læs her. Det er en forfærdelig angst at leve med.

Risiko for depression

Ikke kun fordi du går rundt i evig skræk for at være alvorligt syg. Også fordi du derved kommer til at isolere dig selv fra andre – du går jo ikke ud, når du er syg. Og du vil heller ikke se venner og bekendte hos dig, hvis du er syg. Sygdomsangst kan derfor være meget ødelæggende for et godt liv, og den kan medføre en alvorlig depression.

Det kan også gå ud over din familie, hvis du – fordi du er bange for at være syg – nægter at deltage i familiens aktiviteter. Måske går du og tænker på, at et af dine familiemedlemmer har været meget syg – og du har en fornemmelse af, at du har de samme symptomer, som dit familiemedlem havde. Hvorfor går du så ikke til lægen og får stillet en diagnose, så du ved, hvad der er galt – og dermed også kan få gjort noget ved det? Dette er nok et spørgsmål, som mange mennesker med sygdomsangst har fået stillet – eller stiller sig selv. Grunden til, at de ikke går til lægen, er, at de er alvorligt bange for at få at vide, at de er syge. De tør simpelthen ikke se sandheden i øjnene.

Behandling hjælper!

Det er mennesker, der har brug for hjælp til at komme sig over den angst, de har, for at blive syge. Det behandlingsforløb imod deres sygdomsangst, som de skal ind i, kan tage meget lang tid. Der findes jo rigtigt mange farlige sygdomme – og det er slet ikke ualmindeligt, at en person, der lider af sygdomsangst, hele tiden vil finde nye sygdomme at være bange for. Behandling af angst sker oftest hos en psykolog eller en psykoterapeut.

I nogle tilfælde vil der også være en psykiater inde i behandlingen af sygdomsangst. Det kommer helt an på den lidende. I nogle tilfælde vil behandling af sygdomsangst kunne bero på kun samtaleterapi med en psykoterapeut. I andre tilfælde vil det være nødvendigt med medicinering, og behandlingen skal ske i samarbejde med både en psykiater og en psykoterapeut. Naturligvis beror behandling af sygdomsangst også på, hvad den angstlidende har råd til. Behandling er ikke altid helt billig. I de fleste tilfælde behøver behandling af sygdomsangst ikke at være dyr, fordi den kan udføres via et online kursus.

Scroll to Top