Prisen for sikkerhed

Der er mange meninger om videoovervågning. Vi er ikke enige, om det er rigtigt eller forkert. Og vi bliver nok aldrig enige om det. Nogle mennesker mener, det er helt ok, at offentlige områder overvåges. Andre mener, det er en indskrænkning af deres frihed og muligheder.

I disse tider, hvor der sker mange terroristangreb med lastbiler, der kører ind i områder, hvor mange mennesker opholder sig, kan de fleste nok gå med til, at det er godt med videoovervågning, så gerningsmændene lettere kan findes.
Men når vi ikke hører om sådanne angreb, så er vi vildt uenige. Det er ikke etisk, det er forkert, bliver der sagt.

Alarmsystemer

Måske men sandheden er, at flere og flere mennesker frivilligt sætter videoovervågning op i deres private hjem. Oftest i forbindelse med installation af tyverialarmer. Vi er altså parate til at lade os overvåge – og til at overvåge andre.
Nu kan du så komme med argumentet om privatlivets fred. Ja, så længe vi ikke generer andre mennesker, så kan du gøre, hvad du vil. Også overvåge din bolig.

Egentlig tror jeg ikke, at diskussionen om overvågning, som noget, der er etisk eller uetisk, er rigtig. Jeg tror, diskussionen skal drejes, så vi taler om, hvordan vi overvåger. Der er nemlig stor forskel på det offentlige og det private rum. Er det korrekt, at en privat boligforening sætter videoovervågning op, så beboerne kan føle sig trygge, og indbrud mindskes? Ja, det kan vi godt blive enige om, at det er. Men er det også korrekt, at den samme boligforening bruger videoovervågningen til også at tjekke, om beboerne sorterer deres affald korrekt? Nej, det er det ikke, vil mange sige. Hvor går grænsen, og hvordan sikrer vi os, at teknologien, vi bruger, bliver brugt korrekt?

Privatalarmer

Det er et kæmpestort emne at diskutere, fordi overvågning sker jo ikke kun i supermarkeder, hoteller eller på motorvejen.
Privatalarmer kan fås i flere udgaver – bl.a. med eller uden videoovervågning. Det er da helt sikkert, at den alarm bliver sat op, for at boligens beboere skal føle sig trygge. Men ved vi egentlig, hvordan vagtcentralen bruger videoen, der bliver optaget? Jeg siger ikke, at vi ikke kan stole på vagterne og selskabet, som vi køber alarmsystemet hos. Jeg spørger bare. Kameraerne kan jo fjernstyres. Det kan let misbruges. Har vi egentlig information nok om, hvordan de data, som vores tyverialarm sender til vagtcentralen, bliver brugt, og hvor længe opbevares de? Ja, der findes lovgivning om det, men selv om loven eksisterer, så er der ingen garanti for, at den bliver fulgt.

Hvad med videoovervågning

Som privatperson ved jeg ikke nok om lovgivningen. Måske er det derfor, jeg efterlyser en mere nuanceret diskussion om videoovervågning – og gode systemer a la https://www.alarmogsikring.dk/shop/videoovervaagning-9c1.html

En privatalarm er nyttig og hjælper beboerne til at føle sig trygge. Og jeg er da overbevist om, at selskabet, som vi køber alarmen hos, vil give informationer om, hvordan de bruger materialet, og hvor længe de opbevarer informationerne – ingen tvivl om det. Det er da i selskabets interesse, at de mennesker, som de hjælper med deres tyverialarmer, føler sig sikre – ikke kun i deres bolig, men også i deres samarbejde med selskabet.

Scroll to Top