Der er mange mennesker, som har stress. De har hjertebanken, kan ikke sove godt om natten, glemmer almindelige, små ting, som dog er vigtige for en god dagligdag. Fx at børste tænderne eller at skifte sengetøjet, så søvnen bliver behageligere. Men der er endnu flere mennesker, som ikke ved, at de har stress. De små signaler, som kroppen sender, bliver ikke forstået. Og der er mange signaler, som vi forveksler med almindeligt ubehag. Men det er vigtigt at lytte til kroppen, så vi ikke kommer ud i en situation, hvor stress bliver til alvorlig sygdom. Det kan stress nemlig meget nemt blive til.
Hjerteproblemer
Hjerteproblemer kan opstå, problemer med fordøjelsen eller hudeksemer er bare eksempler.
Hidsighed, nervøsitet eller ligegyldighed over for omverdenen er symptomer på, at vi muligvis har stress. Det kan også være, at vi kommer til at græde over småting. Ja, følelserne sidder uden på huden.
Det er vigtigt at få styr på stress i et tidligt stadie af sygdommen. Fordi det er en sygdom. Hvis vi får styr på os selv, og sygdommen udvikler sig, gør vi mange mennesker, som vi holder af – og som holder af os, meget kede af det.
Derfor er det en nødvendighed, at vi lære at lytte til kroppen. Når et ubehag opstår, og vi mærker det, skal det ikke bare slås hen i den der gryde, der hedder: Det er væk i morgen. Jeg er bare træt.
Stresscoach er løsningen
En stresscoach kan hjælpe os, og nej grin endelig ikke. Der findes professionelle mennesker, som kan hjælpe os over stress, så vi ikke bliver syge. Det lyder måske lidt forkælet i dine ører, men lyt: Det er nemmere at forebygge sygdom end at skulle opbygge et menneske, som er sygt. Og hvis stress går hen og bliver til depression, så taler vi om medicin og kostbare behandlinger.
En stresscoach kan hjælpe med at forebygge stress netop, fordi han eller hun er specialiseret i at læse symptomerne, vi har. De kan hjælpe os som enkelte, private personer. De kan faktisk også hjælpe et hold af mennesker fra den samme arbejdsplads.
En stresscoach kan med andre ord, hjælpe en arbejdsplads til bedre produktivitet. Stress er nemlig ’smittende’. Det er meget nemt for os at efterligne en person, som virkelig har stress, selv om vi selv ikke helt er i den bane. Derfor er det sundt for os alle at få et stresstjek. Det kan vi gøre nemt, online, og ofte uden omkostninger. Ser vi, at vi har stress, så er det måske også en god idé at tale med kollegaerne og ledelsen om det. Problemet kan løses, og det vil de fleste mennesker, kollegaer, ledelse, familiemedlemmer være glade for.
Der er en hårfin grænse mellem stress og overanstrengelse. Den grænse er individuel for hvert menneske, så en anbefaling herfra er: Kontakt en stresscoach, før det er for sent. Det er synd for dine medmennesker, hvis du ikke får gjort det i tide. Det er endnu mere synd for dig, fordi du er den, som har det rigtigt dårligt i lang tid. En coach vil kunne hjælpe dig i den rigtige og roligere retning – du skal bare være parat til at lytte.