Hvem betaler efterskolen

Der er mange gode grunde til, at flere og flere teenagers vælger at komme på efterskole. De mest almindelige, man hører om, er, at drengen eller pigen er skoletræt, og vil have forandring. Ja, det er nok rigtigt, men hvorfor det? Er det, fordi den almindelige folkeskole ikke kan sit job? Nej, det er det ikke, men det har noget at gøre med, hvordan vores hjerne fungerer.

Kreativ undervisning

Vores hjerne har en venstre og en højre del. Sådan helt nede på det lavpraktiske plan kan man sige, at højre del af hjernen er den kreative del af hjernen, og den venstre er den logiske del af hjernen. Det er med andre ord den højre del, som styrer det følelsesmæssige liv. Det kan være en af grundene til, at teenagers vælger at bruge et år på en efterskole, også selv om de egentlig ikke behøver det. Der er nemlig flest elever på efterskole 10. klasse niveauet.
Det kan have noget at gøre med, at efterskolen, fx en musikefterskole eller en teater efterskole kan genskabe selvtilliden hos eleverne ved at give dem selvværdet tilbage via undervisning i musik, idræt, scenekunst eller lignende. Med selvtilliden i orden oplever mange af de unge, nemlig, at de opdager, at de faktisk er bedre til fx matematik end de selv, troede.

En anden grund til, at drengene og pigerne tager på efterskole, kan være, at de har brug for at komme væk fra den stempling, de eventuelt må have fået i de foregående skoleår. Det kan fx være, at den unge pige var lidt buttet, men nu har udviklet sig til en smuk ung kvinde. Men stemplingen, hun fik som buttet, hænger ved, og hun mister selvtilliden. I sådan et tilfælde kan det være en fordel for hende at komme væk fra skolen og i stedet for møde nye, jævnaldrende elever, der ikke kender hende i forvejen.

Det samme kan sagtens gælde for en dreng. Selvom han blev stemplet som en nørd og måske også mobbet, fordi han var meget klog, så kan hans selvtillid også vakle, og skoletrætheden melder sig.
Unge mennesker i den alder er inde i en periode i deres liv, hvor følelserne sidder uden på huden, og det er nemt at miste selvtilliden.

Mange forældre til drenge, som har været på efterskole, erklærer, at deres søn er blevet meget mere moden, fordi opholdet dér hjalp dem til at tage et ansvar og til at forstå, at nogle ting kan man bedre, hvis man samarbejder. Det her med, at drengen bliver moden, det er der også en forklaring på: Drenges hjerne modnes lidt senere end pigers. Basta. Det som et ophold på en efterskole kan gøre for drengen, er at give hans hjerne den tid, den skal have, så han kan komme på niveau med sine klassekammerater.

241 efterskoler i Danmark

I Danmark fandtes der i 2018 i alt 241 efterskoler. De gav undervisning til 29.206 elever. Antallet af elever på efterskoler er siden 2016 steget med gennemsnitligt 380 elever om året.
Der er i gennemsnit 121 elever på en efterskole. Landets største har 636 elever, og den mindste har bare 38. To tredjedele af eleverne gik på efterskole i 10. klasse. Der er nogenlunde lige så mange drenge som piger, der tager på efterskole.

Scroll to Top